Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X-T 4 test

Fuji X-T4
Patrick Mollema
Laat ik maar meteen weer met de deur in huis vallen. Ja, de X-T4 is beter dan de X-T3. Echter niet qua beeldkwaliteit. Daarvoor hoef je je X-T3 echt niet te vervangen. De verbeteringen zit hem dit keer meer in de details.

Wat is er beter geworden?

De aller belangrijkste is wel de batterij levensduur. Dat moest ook echt wel. Ik ken geen andere camera met met een kortere levensduur dan de X-T3 hoe die met haar accu's omgaat. Fuji zag dit waarschijnlijk zelf ook wel in en dit hebben ze verbeterd. De batterijen gaan langer mee en zijn groter geworden. Mede daardoor moest de behuizing ook groeien. De camera body is groter dan ooit. Het schattige en fijne wat de X-T1 ooit had is nu wel weg bij de vierde generatie X-T. Je kunt niet meer zeggen of denken wat een leuk klein schattig cameraatje. De X-T4 is net zo groot als een Nikon zZ6 en groter dan een Sony @7III. Laten we zeggen dat de X-T lijn volwassen aan het worden is. Letterlijk en figuurlijk. Maar het schattige is weg.

Hoe dan ook de batterij problemen van de X-T3 zijn hiermee opgelost. De batterij levensduur haalt het nog niet vergeleken met andere merken, maar het is wel veel beter geworden. 300 a 400 foto's met een accu zou nu moeten kunnen.
De tweede belangrijke verandering

De grip aan de voorzijde is een stuk groter geworden. Ik vind het erg fijn beetpakken nu. De camera laat zich nu zoveel lekkerder en stabieler vastpakken. Met dank aan de grotere behuizing. Een groter grip geeft meer vertrouwen. Dat werkt heel simpel en voelt meteen vele malen lekkerder in de hand. Goede grip geeft vertrouwen.
Stacks Image 22
De derde belangrijke verandering; Stabiele film simulaties

Eindelijk is het nu zover dat je een nieuwe camera kunt kopen en je oude mits het een X-T3 is als back-up camera kunt gebruiken. Voorheen kon dit niet. Omdat iedere serie 1 , 2 en 3 een eigen opbouw hadden van kleuren en contrasten per film simulatie. Een Standaard film simulatie op een X-T1 geeft een compleet andere foto vergeleken met een op een zelfde manier gefotografeerde foto komende uit een X-T3.

Nu met de X-T 4 is het zover dat Fuji geen aanpassingen meer heeft gemaakt. De Standaard film simulatie op een X-T4 zijn het zelfde als op een X-T3. En dat geldt ook voor de andere film simulatie standen. Eindelijk kun je ze nu dus in de mix gebruiken. Een X-T4 kan tezamen met een X-t3 gebruikt worden. Maar niet met de X-T2 en T1. Die zijn echt anders. Ik zeg niet mooier of lelijker maar anders. De instellingen van de ene camera kun je niet overnemen op je andere camera want dan krijg je totaal andere resultaten.

Het is een belangrijke stap voor Fuji als het ook de professionele fotografen wil bereiken. Die werken som met meer camera's en dat moet gewoon door elkaar heen kunnen. Dit is een stapje vooruit in de volwassenheid van Fuji. En nu moeten ze de film simulatie standen zo laten. Niet meer aan schroeven en sleutelen. Want dan klopt het niet meer bij een volgend model. Ik vind dit een erg belangrijk punt.
Kelvin waarde schaal

Er zaten gaten in de K waarde schaal zo groot als wagenwielen. Ook dat is nu opgelost. Keurig Fuji! De Kelvin waarde is nu in te stellen per 100 K. Het kan zelfs tot 1 K worden ingesteld maar dat is weer een beetje overdreven. Dat ziet geen mens. Ook ik niet. 0 K verschil kan ik zien, 1 K verschil echt niet. Maar goed, het zit er nu in. Geen gaten meer van 300 K en dat is erg belangrijk. Wederom een belangrijke verbetering. Want bij belangrijke stappen van 5300 naar 5600K, veelal gebruikt ergens overdag, de keuze is dan wil ik iets warmer of kouder fotograferen kwam je er vaak niet mee weg. . De ene was te koud en de andere was te warm. Voor mij als een jpg fotograaf ontzettend belangrijk gegeven en instel moment keuze. Maar wat je niet hebt kun je ook niet instellen. Nu dus wel. Het jarenlange gezeur hierover heeft dus wat opgeleverd. Deze verbeteringen krijg je er niet in als je maar blijft schrijven dat alles perfect is. Zoals zovelen doen. Ieder merk heeft kritiek nodig om beter te worden.

De onderstaande foto kan ik helaas gewoon weer laten staan vanuit de X-T3 en X-T2 test. Dat is helaas nog steeds niet verbeterd!!!

1,2,3,4 hoeveel generaties X-T moet het nog duren?

Stacks Image 131
Nog steeds zit er ook in de X-T4 een waardeloos histogram. En dan bedoel ik te schrijven dat het histogram geen enkele waarde heeft zolang die niet klopt. En hij klopt nog steeds net zo min als bij zijn voorgangers.
En nog steeds ligt het over de foto heen ook op de plekken waar eventueel uitbijters te zien zouden zijn. Dus hiermee ga ik dan maar door met klagen. Tegen wording zeg ik tegen mijn Fuji cursisten standaard dat ze niet naar hun histogram hoeven te kijken als ze komen met een 2,3,4, X serie camera. Te gek voor woorden eigenlijk. Het histogram is een belangrijke tool. Maar ook bij de X-T4 heeft het geen zin om deze te raadplegen. Kaizen? Wanneer dan?


Fuji mannen koop eens een Nikon Z camera of een goede DSLR Nikon camera en kijk hoe Nikon de histogrammen aanpakt. En als het dan bij het volgende model of een nog een paar modellen later opgelost gaat worden door Fuji dan is dat echt aan mij te danken. Niemand, maar dan ook niemand schrijft hierover. Ik ben de enige. Je hebt echt een goed kloppend histogram nodig. Als die er niets is dan wordt het weg lastig. want hoe moet je dan weten dat je goed belicht hebt? En ja de RAW fotografen denken hier geen last van te hebben. Die redden alles wat er te redden valt achteraf. Met een slecht belichte belichting is dat toch ook echt wel heel erg zwaar behelpen. Juist in de hoge lichten. Kijk nog eens naar bovenstaand histogram en volgens Fuji bestaat bijna 50% van de gegevens niet. Dat is wat het histogram laat zien. En het is niet altijd zo. Soms gaat het ook wel een stuk beter, maar heel vaak niet. Het gaat vaker niet goed dan wel met het Fuji histogram. En voor een camera van nagenoeg 1800 euro vind ik dat niet kunnen. Zelfs niet als een camera maar 400 euro zou kosten. Een histogram moet gewoon kloppend zijn. Klaar.

Dit zal misschien dan toch wel eindelijk aangepakt worden in de X-T5? Ik denk het eerlijk gezegd van niet. Is er dan niemand binnen Fuji die serieus fotografeert? Het mag na vijf jaar klagen, en terecht, want iedereen kan het zien als je weet hoe je moet kijken, het constateren.

Cursisten zeggen tegenwoordig na enkele dagen cursus: " Goh je hebt gelijk wat je over Fuji histogrammen schrijft". Ja natuurlijk, want anders schrijf ik het niet. Er valt mee te leven want de opknippende waarschuwing signalen voordat je de foto maakt in je zoeker zijn behoorlijk betrouwbaar. Die zitten meestal heel aardig in de richting van wat er qua hoge lichtgen mogelijk is met een belichting. Dit is de truc om met een Fuji camera met goede belichtingen thuis te komen. Met Fuji hoef je niet naar je histogram te kijken. Het histogram is in 80% van de gevallen zo incompleet dat het geen zin heeft om te raadplegen. En bij de andere 20% die wel kloppen ga je twijfelen omdat ze zo vaak niet kloppen. Zou het dan deze keer wel kloppen vraag je je af.
Helaas houden deze nog steeds geen rekening met de eventuele ingestelde DR functie. Het zou mooi zijn als dat er ook nog een keer inkomt.

Voorlopig is een blijft het halve histogram en de overlappende weergave het allergrootste probleem van en voor Fuji. Alle bovenstaande verbeteringen mogen zo ingeruild worden voor alleen deze verbetering. Ja ik ben een zeurpiet, ik weet het.
Stacks Image 139

Een mooi belichte foto door een cursiste. Ziet er goed uit. Scherp een zacht tegelijk. Kenmerk van mooie en goed scherpte. Foto komt een beetje koud over maar het was ook een erg grijze dag.

Totaal indruk?
Ja, de X-T4 is beter dan de X-T3, maar ik schrijf het erbij, niet qua beeldkwaliteit. Die is gewoon gelijk. De verbeteringen zitten in de zaken zoals hierboven besproken. 1799 euro wordt er momenteel voor een X-T4 gevraagd. Ik vind het veel geld voor een crop sensor camera. Daarmee zit Fuji echt wel aan de bovenkant wat ze ervoor kunnen vragen. Een Sony @7III heeft ook 24 miljoen pixels maar dan wel Full frame. En die is echt beter en scherper. Nu even een keer geen Nikon voorbeeld gebruiken. Of toch wel? Een Nikon Z50 kost met FTZ adapter slechts 799 euro. Kwalitatief kun je de twee echt wel met elkaar vergelijken. Qua spes ook, Z50 heeft wel 4 miljoen pixels minder. Ik ga niet alle specs vergelijken ( daarin andere websites voor), en ja de werking is anders. Een Fuji is een Fuji en een Nikon is een Nikon met allebei hun eigen oplossingen en geinige dingen die zijn ingebouwd. Maar het scheelt wel 1000 euro. En ik durf ze wel naast elkaar te leggen en te beweren dat ze gelijkwaardig zijn. Ik heb moeite met de X-T4 prijs. Laten we het daarop houden.

De beslissing is uiteindelijk aan jou. Fuji heeft veel meer objectieven en Nikon nog niet voor haar Z crop sensor lijn. De Fuji lijn staat als een huis en de crops sensor productlijn en die van Nikon moet die status nog maar zien te bereiken.Dat duurt nog wel een paar jaar. Al hoewel ik me daar niet echt zorgen over maak. En vergeet Canon ook niet. Die gaan ook nog met mooie camera's komen. Niet met crop sensoren maar wel met Full frame.
Stacks Image 147

Door de cursiste lekker gespeeld met de Fuji kleurstanden en andere instellingen zoals S en H en de DR stand.

Resumé:

Er is best veel verbeterd in de Fuji X-T4. Echter op de batterijen na had dit ook allemaal mogelijk geweest met een firmware update. Is der X-T4 beter dan de X-T3? Ja, maar niet qua foto's. Het fotografische leven word wat makkelijker door de beschreven verbeteringen. En de dikkere grip.

Naast Nikon fotografeer ik ook met Fuji. IK hou het even bij de X-T3. Deze skip ik. Zoals ik in een van mijn blogs heb geschreven, Fuji is mee te spelen en Nikon is om de centje mee te verdienen. Het verschil zit hem in betrouwbaarheid en voorspelbaarheid. Nu heeft Fuji wel een belangrijke stap gezet met haar film simulaties. Door ze voor het eerst in haar historie gelijk te houden. Heel erg belangrijk dit punt.

De prijs is de prijs. Daar ga ik verder niets over schrijven. Wat het belangrijkste is is dat de Fuji X-T4 gewoon een heerlijke camera is om mee te spelen. Echt spelen. En dan niet achter de computer maar achter de camera. Daar zit de kracht van de Fuji. Bovenstaande foto van de cursiste geeft goed weer hoe je je eigen werkelijkheid uit de camera kunt halen. Natuurlijk kloppen de kleuren niet, maar dat was ook de opdracht. Het is een interpretatie en er is geen enkel ander camera merk met zoveel interpretatie ruimte als de Fuji camera's. En daarna komt de Olympus. Merken als Canon, Sony en Nikon zijn veel traditioneler ingesteld. Het is hun sterkte maar ook hun zwakte. En dat zelfde geld ook voor Fuji. Gave kleuren, gave spelletjes ermee spelen, heerlijk en I love it. Maar als het kleurecht moet zijn pak ik toch direct mijn Nikon set en de Fuji blijft thuis. Dat is het verschil. En het dient ook een heel ander doel.

Ik zou nog wat over bouwkwaliteit kunnen schrijven. kan echt nog beter bij Fuji. Maar als je er alleen maar mee speelt dan is het goed genoeg.

De over verhitting van de X-T4 bij video's maken schrijf ik ook niets over. Ik heb er geen last van. Ik maak geen video's. DE X-T4 is en blijft een echt foto camera.

Plussen:

• Fantastische beeldkwaliteit
• Hoge lichten scherm laat niet meer te snel uitbijtende partijen in je foto zien, hij klopt nu zo goed als 100%
• Hele goede AF-C functie
• Joystick button voor verplaatsen focus punt
• Mooie kleuren en scherpte
• Uitbreiding dynamisch bereik
• Dikker grip aan voorzijde
• Contrast instellen met een losse S en H instelling

Minnen:

• Histogram scherm laat ongeveer altijd slechts de helft van het histogram niet zien
• Histogram ligt over hoge lichten scherm heen
• De touch screen word ik onrustig van, instellingen wijzigen door je neus
• Er moet eindelijk eens een pagina groot histogram komen
• Prijs iets te hoog
• Knopjes blijven priegelig klein
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
8.5
7.5
8.0
8.0
7.0
7.5
Beoordeling: 8.0